Saturday, 29 January 2011

I don’t care….


Mengikuti kelas Bahasa Inggeris anjuran WEA buat kali kedua di Lampeter memberi pengalaman yang berbeza bagi saya. Kelas secara percuma ini berjalan selama 8 minggu memberi peluang untuk saya mengenali rakan-rakan dari Korea, Hungary, Turki, Amerika Selatan dengan lebih dekat. Bilangannya tidak ramai, cukup untuk memberi ruang untuk saya dan rakan-rakan sekelas mempraktikkan apa yang dipelajari dengan selesa.

Kelas diadakan 2 kali seminggu, selama 5 jam sehari. Aktiviti yang disediakan lebih berbentuk perbincangan memberi peluang untuk peserta memberanikan diri mengolah ilmu yang diperolehi dengan lebih efektif. Insya Allah, sangat berguna untuk saya sebagai motivasi diri untuk bekalan diri menabur bakti dalam bidang yang sangat saya cintai apabila pulang nanti.

Setiap kali kelas berjalan, tutor, Mr Cutler sentiasa membawa topik yang menguji kemampuan diri samada dalam bidang pengetahuan semasa, politik dan juga agama. Orangnya sangat terbuka dan suka berkongsi idea terutama tentang topik semasa dan amalan beragama. Dengan kemampuan berbahasa Inggeris yang terhad, tercabar juga rasanya apabila diajukan persoalan. Tersangkut-sangkut saya cuba berbahasa Inggeris. Nampaknya bukan saya seorang yang begitu, kalau tidak, takkan mereka mengikut kelas ini. Betul tak?

Ini jugalah yang membakar semangat saya untuk terus mengikuti kelas ini lagi. Sekurang-kurangnya, melalui perbincangan ini, timbul kejernihan pandangan mereka terhadap Islam itu sendiri. Alhamdulillah, selepas sesi yang lalu, segelintir peserta yang pada mulanya agak sinis, mula bersikap lebih adil dan terbuka. Keyakinan diri saya pun ada sedikit peningkatan berbanding sesi yang lalu.

I don’t care…

Dalam satu perbincangan, satu topik yang agak kontroversi diutarakan oleh Mr Cutler, iaitu:

“Should gay couples be able to marry?”

Subhanallah….. Memang betul-betul kontroversi isu ni.

Namun saya tidak boleh cepat melatah. Mendengar pandangan orang lain dengan tenang memberi ruang untuk saya melihat sejauh mana pandangan kehidupan beragama di kalangan masyarakat di sini.

“ I don’t agree because it is a sin to God” kata Grace, rakan berbangsa Korea beragama Kristian yang mana suaminya adalah penceramah di gereja.

“I don’t care, as long as they don’t do anything in front of public or my children. They have freedom to do anything” kata Barbara, rakan dari Hungary dengan santainya.

Bukan saya saja terkejut. Grace pun sama. Tergamam.

“Are you Christian?” Tanya Grace kehairanan.

“Yes, but I haven’t practicing it and never go to church since I was 14th years old” Tambah Barbara.

Oh… pandangan Barbara mewakili sebahagian besar masyarakat Kristian hari ini, walaupun ada segelintir yang menentang arus perjalanan masyarakat semasa. Betapa rosaknya dunia… Selagi mana musibah tidak menyapa diri dan keluarga, apa yang berlaku di sekeliling bukanlah perkara yang perlu diambil kira.

“What about you, Zarihan? I know your opinion is different.” Tanya Mr Cutler dengan penuh minat.

Dengan kemampuan yang sangat terhad, saya cuba menyusun kata-kata yang mudah disebut dan juga mudah difahami. Bermula dengan menyatakan pendapat bahawa perbuatan tersebut adalah di luar sifat tabi’ei manusia, sedangkan makhluk lain pun boleh membezakan jenis pasangan mereka, inikan pula manusia yang mempunyai akal fikiran. Mr Cutler dan beberapa orang rakan kelihatan mengangguk setuju.

Kemudian, barulah saya memberi sedikit penjelasan berdasarkan Islam. Oleh kerana asas pegangan hidup saya adalah beragama, dan Islam melarang sama sekali perbuatan yang boleh merosakkan, bukan hanya kepada diri sendiri, malah merangkumi keluarga dan masyarakat keseluruhannya.

Grace tersenyum. Mungkin ada nilai yang sama dikongsi agaknya.

Indahnya JalanMU…..

Tanpa membawa hujjah al-Quran dan Hadithpun, pendapat saya mudah diterima akal mereka. Masing-masing kelihatan cuba menganalisa apa yang cuba saya utarakan. Sememangnya Islam selari dengan fitrah kejadian manusia.

Setinggi kesyukuran dipanjatkan Ya Allah.. kerana dikurniakan hati yang dapat melihat kebenaranMu, lidah yang mengakui keEsaanMu dan anggota badan yang melaksanakan tuntutan pengabdian kepadaMu…. Moga ini menjadi jalan yang akan aku lalui hingga ke akhir hayat ini…

Hanya Allah Matlamat Hati Ini.
Ummu Balqis.

Tuesday, 4 January 2011

Izinkan dirimu dilamar…

Dia tersenyum malu.. apabila ditanya oeh si ibu.. tunduk tanpa kata, namun hatinya berbunga.. dalam masa yang sama, ada debaran dirasa, sudah bersediakah dengan ilmu didada…Akhirnya lamaran diterima, dengan azam dan tekad, untuk melaksanakan tanggungjawab..

Itulah lamaran ke alam perkahwinan.. alam yang terbayang manisnya , walau gelodak di dalamnya banyak tak terduga…Bersedia si teruna dan dara mengharunginya…

Namun begitu..

Sanggupkah kita menerima lamaran yang lebih hebat ini...Bukan hanya untuk si teruna dan dara…

Bahkan untuk seluruh umat manusia…

Lamaran dari Allah SWT secara fitrah… mengajak seluruh hambaNya ke arah mentaatiNya…

Lamaran yang menjanjikan kemanisan yang tidak berpenghujung..

Firman Allah SWT:
“Apa yang ada disisimu akan lenyap dan apa yang ada disisi Allah akan kekal. Dan Kami pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik daripada apa yang telah mereka kerjakan.” (an-Nahl:96)

Lamaran menuju Firdausi melalui jalan mendidik diri…


Kita Makhluk Hebat.

Ya..kita makhluk terhebat yang dijadikan oleh Allah SWT. Oleh itu, disediakan juga untuk kita dengan tanggungjawab yang sangat hebat.. yang tidak terpikul oleh makhluk yang lain.

Firman Allah SWT:
“ Sekiranya Kami turunkan al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan- perumpamaan itu Kami berikan untuk manusia supaya mereka berfikir” (al-Hasyr:21)

Oeh itu.. mana mungkin seorang insan yang diberi anugerah sehebat itu hanya mampu melalui kehidupan dalam kotak dengan rutin seharian yang hanya memikirkan ruang lingkup persekitaran yang sangat sempit.

Kerja … Belajar… Rumahtangga… Anak-anak … dan.. Rehat …

Oh..Tidak..Seorang muslim yang hebat pasti mengakui.. kita dicipta oleh Yang Maha Hebat bukan hanya untuk itu. Bahkan, bersama-sama kita tersedia tanggungjawab yang melangkaui kehidupan di dalam kotak semata-mata.

Izinkan dirimu dilamar…

Oleh itu.. persiapan diri yang tersedia perlu diasah… akal yang dikurniakan oleh Allah perlu dipertajamkan.. ilmu yang melata yang dibekalkan oleh Allah perlu digali dan diterokai… kekuatan dalaman yang tersembunyi dalam diri perlu kita kenali…

Semua itu… pastinya sukar dengan bersendiri…

Lantaran anasir yang mendatang.. tak mampu untuk kita halang…

Dari semua arah… dalaman dan luaran… tanpa sempadan.. tanpa isyarat.. .. semuanya merosakkan..

Kitalah hamba… kitalah khalifah…Dua tanggungjawab berangkai yang tak mungkin diurai…

Didiklah diri berjiwa hamba.. tunduk mengakui kehebatan Yang Maha Pencipta…
Didiklah diri berjiwa khalifah.. memandu sesama insan ke arah kesejahteraan ummah…

Berilah hak kepada diri untuk menerima didikan daripada Ilahi, melalui apa yang diajar oleh lisan Baginda ar-Rasul yang dikasihi, dan penerus perjuangan Baginda SAW. Izinkan diri untuk menerima titisan-titisan ilmu yang akan membuahkan kesenangan untuk diri kita sendiri, pada hari yang tiada perlindungan melainkan orang yang mengorbankan sedikit kenikmatan hidupnya didunia demi mencari kasih dan redha Ilahi.

Hanya Allah Matlamat Hati Ini.
Ummu Balqis