Monday, 2 July 2012

Mengisi Ruang Tanpa Rungutan


“Tak bagus la cikgu RE (Religious Education) tu, sepatutnya tadi ada subjek bincang tentang perbandingan Kristian, Buddha dan Islam, tapi dia skip tajuk tu.” Terdengar suara rungutan Angah ketika menyenduk lauk pauk ke dalam mangkuk hidangan.
“Along pun rasa sedih bila cikgu tak bincang topik tentang Islam dengan detail. Sepatutnya banyak lagi yang boleh belajar.” Celah Along pula sambil tangan rancak menyusun pinggan di atas meja.
Rungutan dan aduan yang kadang kala timbul tanda luahan tidak puas hati anak-anak saya apabila pulang dari sekolah. Terutama anakanda berdua ini, banyak persoalan yang bermain di fikiran yang menuntut pencerahan dari semasa ke semasa.
“Selalu ke cikgu buat macam tu?” Tanya saya.
“Tak la selalu, tapi kalau tentang Islam tu, dia ajar sikit-sikit je,” komen mereka lagi.
“Anak-anak, merungut tu bukan jawapan yang terbaik tau. Kena lebihkan berfikir, kenapa begitu keadaannya.” Saya memberi respon terbuka.
“Mama tak rasa sedih ke? Kita kan orang Islam, mesti la rasa sedih kalau cikgu buat macam tu.” Mereka pula yang mempersoalkan jawapan saya, mungkin mengharapkan rungutan tadi disokong sepenuhnya.
“Betul kita orang Islam, tetapi mereka tu bukan Islam. Jadi tak perlu kita harapkan lebih-lebih daripada mereka. Kalau ada perbincangan, itu bagus. Kalau dia skip tajuk tu, tanggungjawab kita la yang kena mendalaminya dan mencari jawapan mengenainya.” jawab saya cuba meredakan dilema di hati mereka.
Kedua-duanya memandang saya, riak wajah menandakan huraian saya kurang dipersetujui.
“Mudahnya Mama berfikir.” Agaknya itu bisikan hati mereka.
“Cuba anak-anak fikir, logik tak kalau mereka bincang sikit-sikit. Mereka bukan Islam, mungkin tahap pengetahuan  mereka lebih, tetapi mungkin pula tahap kepekaan mereka tak sama dengan kita. Mereka tahu tentang solat, puasa, haji tetapi mereka tidak mendirikan solat, tidak berpuasa dan tidak mengerjakan haji. Sedangkan yang mengaku Islam pun ramai yang kurang ilmu, tidak peka dan engkar, jadi tak perlu kita nak sedih dan merungut kalau orang bukan Islam buat macam tu. Yang penting,  tanggungjawab kita untuk mencari ilmu tu.” Ulas saya panjang lebar.
“Jadi, maksudnya, kita tak perlu komen la bila cikgu buat macam tu ye, Mama?” Along bertanya sebagai kesimpulan.
“Ya, selagimana mereka masih senyum, menyampaikan sekadar pengetahuan mereka, boleh dirujuk jika ada persoalan, bergaul dengan anak-anak dalam kelas dengan baik dan tak larang anak-anak melakukan amal-amal Islam. Selebihnya tu tanggungjawab anak-anak untuk menjadi contoh orang yang lebih baik dan berilmu. Ingat ye anak-anak, guru wajib kita hormati walau apapun agamanya. Merungut tidak menghasilkan apa-apa dan tanda putus asa, Allah tidak suka orang yang berputus asa dan berfikiran negatif dalam kehidupan.” Saya menutup kes yang diperbincangkan.
Jom anak-anak, kita sama-sama kurangkan rungutan dan isi ruang ilmu yang kosong.  


                                            ****************************************

Tidak dinafikan, suasana terbuka yang dialami oleh anak-anak saya dalam aspek pembelajaran dan pergaulan kadang-kadang menimbulkan dilema di dalam diri mereka.  Di kala semangat untuk mengetahui sesuatu dan beramal dengan lebih mendalam bersemarak, mereka menyamaratakan bahawa setiap yang bertanggungjawab menyampaikan ilmu mesti memberi yang terbaik.
Bersihnya pandangan dan pemikiran anak-anak yang masih terpelihara daripada pencemaran buruk sangka, hasad dengki dan segala macam penyakit hati.
Pun begitu, saya bersyukur, keterbukaan mereka ini memberi ruang untuk saya menjernihkan apa-apa yang kusut di dalam fikiran mereka. Mengharapkan yang terbaik daripada insan lain adalah perkara yang mustahil, sebaliknya kitalah yang mesti memberikan yang terbaik untuk diri sendiri dan juga kepada orang lain.
Memahamkan mereka tentang kehidupan dan sikap manusia, semestinya memakan masa, dan segalanya tidak mampu dihadam dengan kata-kata. Pengalaman adalah guru terbaik yang akan memberi pengajaran yang lebih bermakna. Tanggungjawab kita sebagai ibubapa ialah menyediakan mereka dengan pelbagai jenis senjata berupa ilmu dan hikmah sebagai bekal di dalam perjalanan yang panjang dan berliku nanti.
Walaupun setiap tutur kata berupa nasihat dan hikmah kita dinanti, jangan pula lupa, bahawa tingkah laku adalah nilaian paling tepat terhadap apa yang lahir daripada lidah.
Buang jauh-jauh rasa hebat dalam diri, kerana itu akan memendekkan langkah kita untuk menjadi orang yang benar-benar hebat di sisi Allah swt.
Semoga setiap langkah yang diatur, tidak menyimpang daripada jalanNya yang lurus.

Hanya Allah matlamat hati ini.
Ummu Balqis.


No comments:

Post a Comment