Thursday, 18 November 2010

Selamat Hari Lahir Buat Puteri-puteri Mama

Sekembali dari tanahair, diri ini masih tercari-cari sekelumit semangat untuk mencoretkan sesuatu dengan penuh makna. Fikiran masih belum fokus untuk mencatat sesuatu dengan bermakna, kosong dan berat.. sehinggalah berlalunya beberapa perkara penting yang ditunggu…Selamat Ulangtahun Kelahiran ke 10 puteri mama.. Nik Wardah Afifah bt Abdul Aziz. 27 September 2010 tarikh yang kak lang tunggu-tunggu.. sama dengan waktu ketibaan mama kembali dari tanahair.. setelah meninggalkan anak-anak selama 8 hari,. Waktu itu, dengan keletihan dan kesedihan yang masih diruang mata dengan peristiwa pemergian Ayah Ngah yang dikasihi.., mama mampu menghulurkan kad untuk puteri mama, kita raikan seadanya seperti biasa, tapi penuh makna. Namun tiada kesempatan waktu untuk mama mencoretkan sesuatu di dalam blog ini.. Namun senyuman dan keceriaan kak lang menjadi pengubat duka di hati mama …Selamat Ulangtahun Kelahiran ke 8 juga buat puteri mama.. Nik Najwa Alifah bt Abdul Aziz. Tak jauh senggangnya dengan kak lang.. hari lahir Wawa pula menyusul… tanggal 6 Oktober 2010.. Anak mama yang sentiasa “cool”, sabar dengan telatah adik yang suka menyakat.. kan wawa..? Syukur mama panjatkan ke hadrat Ilahi atas kurniaanNya yang berharga ini.

Beberapa hari yang lalu pula.. 15 November 2010, genaplah usia puteri sulong mama, Nik Balqis Athirah bt Abdul Aziz beranjak ke angka 13. Usia remaja yang sentiasa dicanang-canang. Moga anak mama memahami maksudnya dengan pandangan yang sebenar..

Walau apapun cerita.. telatah anak-anak sentiasa memberi berbagai macam warna dalam hidup mama. Dalam mendidik anak-anak, sebenarnya mendidik juga mama untuk sentiasa mempersiapkan diri dengan ilmu dan kesabaran. Ya.. kalau anak-anak nak tau, mama juga banyak belajar dari anak-anak mama ini.. Along.. sentiasa cekap membantu mama, samada di dapur ataupun menguruskan adik-adik. Kak Lang..sentiasa riang dan ceria, cergas membantu apa sahaja. Wawa pula, tenang dan rajin membaca… Sesungguhnya.. mama bahagia dan bangga dengan kalian.

Salam kasih dari mama untuk puteri-puteri mama yang disayangi. Semoga perjalanan sepanjang laluan hidup kita, kini dan selamanya, akan sentiasa dipayungi rahmat Allah Yang Maha Luas KasihNya. Semoga Allah meletakkan kita bersama hamba-hambaNya yang terpilih hingga ke saat kita bertemu denganNya kelak. Amin Ya Rabbal ‘Alamiin.

Hanya Allah Matlamat Hati Ini.

Ummu Balqis.

No comments:

Post a Comment