Tuesday, 24 August 2010

Catatan Ramadhan

Hampir separuh Ramadhan telah berlalu. Begitu pantas. Semoga yang berbaki dapat dimanafaatkan semaksimum yang terdaya dengan melipatgandakan usaha mempertingkatkan amalan yang sedia ada. Walaupun pernah melalui suasana puasa di perantauan ketika merantau menuntut ilmu dulu, pastinya kali ini memberi pengalaman berbeza kerana bersama keluarga. Alhamdulillah, dengan kadar waktu siang yang melebihi malam, merasalah ni’mat berpuasa yang panjang, iaitu lebih kurang 16 jam lamanya.

Pada mulanya, risau juga mengenangkan anak-anak berempat ini, oleh itu, sebelum bermula Ramadhan lagi, awal-awal lagi mama cuba positifkan anak-anak dengan situasi yang bakal dihadapi. Kelebihannya tahun ini, 3 minggu berpuasa adalah dalam waktu cuti sekolah, ditambah dengan cuaca yang tidak terlalu panas, kadang-kadang hujan, paling tidak mengurangkan letih dan dahaga anak-anak.

Alhamdulillah, hari pertama dilalui dengan sedikit keletihan, kadang-kadang bersungut lapar, tapi semangat anak-anak cukup mengkagumkan. Sabar betul semuanya, terutamanya Wawa (nama timangan Najwa) menunggu waktu berbuka, sambil kejap-kejap meninjau jarum jam berada pada nombor berapa. Hari kedua dan seterusnya, anak-anak kembali bertenaga dan ceria, dan melakukan aktiviti harian seperti biasa. Dalam mood cuti sekolah, waktu boleh diurus dengan agak santai, dipenuhi dengan aktiviti tadarrus seperti biasa, membaca, menonton televisyen (dengan pemantauan SIRIM waktu dan cerita ), meneroka komputer secara bergilir (pc cuma ada satu saja, jadi kena pandai-pandai susun jadual sendiri )serta indoor game hasil dapatan daripada carboot. Sarah dan Wardah masih boleh bermain kasut roda keliling rumah sambil tolong mama angkat kain di ampaian.... memang aktif. Along Balqis pula, seperti biasa, leka dengan bukunya….

Jom la makan

Lucu pula dengan karenah si kecil mama ni…Nada … susah hati betul dia bila semua orang tak memberi respon. Sibuk mengajak kakak-kakak makan, agaknya hairan kenapa semua orang tak nak apabila dia menyuakan makanan kegemaran masing-masing.

“Mama, nak makanlah, lapar..kakak pun lapar tu..bagi la kakak yogurt tu” Keletah Nada memberitahu ketika mama sibuk di dapur.

“Sedap ni..ambil lah..rasalah..” pandai pula dia memujuk. Sabar sajalah kakak-kakak ye..waktu Nada nak menyuapkan kuih ke mulut kakak-kakak.

Menjelang waktu berbuka, semuanya ringan tulang, menyediakan apa yang patut. Suasana yang paling meriah menandakan kegembiraan dan kemenangan sebagaimana yang Allah janjikan bagi mereka yang melaksanakannya. Walaupun hidangannya tidaklah sehebat mana, cukup dengan sejenis dua pemanis dan hidangan utama mengikut menu kegemaran dan pilihan anak-anak. Alhamdulillah….

Rupanya, mama yang kurang yakin dengan anak-anak, padahal semuanya bersemangat tanpa keluh kesah. Lupa mama, bahawa Allah SWT tidak membebankan seseorang tanpa kemampuan yang dibekalkan. Ujian disediakan pada yang layak menghadapinya. Nasib baik juga anak-anak mama ni tak dibiasakan dengan bazar Ramadhan. Terharu juga mama, tidak ada pula kerenah nak makan itu ini, yang susah-susah, kalau tidak, jenuh juga nak membuatnya. Maklumlah, manalah nak dicari roti bom, roti john, kuih muih yang bermacam nama, warna dan rasa kalau tak dibuat sendiri. Lagipun, mama ni baru nak belajar-belajar buat kuih kat sini.

Di perantauan ini

Seronoknya di sini, suasana puasa, iftar, tarawikh dan berbagai aktiviti Ramadhan masih terasa walaupun tidak semeriah di tanahair. Kalau ketika di tanahair, kita selalu bertarawikh dan tadarrus di surau dan masjid, suasananya masih ada di sini walaupun dalam ruang dan komuniti yang terhad. Masih berpeluang untuk iftar seminggu dua kali di masjid bersama masuarakat muslim yang ada. Walau kelas agama ditangguhkan ketika cuti, masa masih terisi dengan perbincangan, cerita dan kisah yang bermanafaat. Terasa sungguh mama keseronokan yang anak-anak rasai. Terasa sungguh mama anugerah Allah kita tercampak ke sini….

Syukur anak-anak…Allah menyediakan ruang untuk kita merasai Ramadhan, belajar mengenal hikmah Ramadhan, walau bukan kemampuan kalian untuk menghadam semuanya ketika ini…

Doa mama semoga ruang Ramadhan ini mampu menjadi titik penerus mama dan baba untuk lebih berperanan sebagai ibubapa yang memberi didikan bermakna untuk puteri-puteri mama yang dikasihi. Dan… menjadikan kalian menjiwai titisan kasih dan didikan mama dan baba, untuk merasai kasih dan sayangNya, Yang Maha Pengasih dan Penyayang kepada kita semua..

Salam Kasih..

Ummu Balqis

Friday, 6 August 2010

Ahlan Ya Ramadhan Kareem

“Ramadhan is coming soon, isn’t it?” Terkejut juga saya dengan sikap ambil tahu yang ditunjukkan oleh John dan Betti, pasangan suami isteri, merangkap bapa kepada tuanrumah saya yang tinggal berjiran dengan kami. Bukan sekali dua bertanya, tak mampu pula menduga apa tujuannya. Yang pasti, keduanya sangat ramah dan prihatin, dan seolah mengingatkan pula kepada kami tarikhnya dari semasa ke semasa.

“What about the children?” Tanya Betti pula. Saya menjelaskan seadanya, anak-anak tidak dipaksa, tetapi dilatih sekadar kemampuan yang ada. Betti mengangguk sambil tersenyum. Memang tak disangka, dalam pekan sekecil ini, pengetahuan warganya tidaklah begitu asing tentang Islam.

Tinggal beberapa hari lagi, Syaaban bakal berlalu, dan untuk kesekian kalinya Ramadhan akan menyusul lagi. Ramadhan yang terisi penuh dengan barakah dan gandaan pahala bagi yang beramal soleh. Ramadhan yang menyajikan peluang memaksimumkan pencarian ilmu yang bermanafaat. Ramadhan yang menyediakan ruang mentadabbur dan mengislah diri dengan mengurangkan pengisian jasmani dengan kelazatan juadah yang pelbagai rasa.

Ramadhan kali ini pastinya sangat berbeza bagi kami sekeluarga, melaksanakan ibadah puasa dengan suasana yang lain daripada sebelumnya. Lebih mencabar lagi untuk melatih anak-anak dalam musim yang siang lebih panjang daripada malamnya. Nampaknya, mentaliti anak-anak perlu dipositifkan dengan meniupkan sirah nabawiyyah dan kisah para sahabat, disamping menyampaikan ganjaran yang Allah sediakan bagi yang berjaya melaksanakannya dengan jaya. Tambahan pula anak-anak dalam musim cuti sekolah hingga menjelang akhir Ramadhan, jadi masa perlu diisi dengan aktiviti yang mampu mencelikkan ruh, akal dan jiwa, bukan sekadar menonton segala macam program televisyen demi melepaskan rasa bosan di dada.

Siapalah Kita…

Hanya Allah Yang Maha Pemurah dan Penyayang, sentiasa memberi ampun kepada hambaNya yang sering lupa. Merasakan Ramadhan seperti tiada beza dengan bulan-bulan sebelumnya. Melakukan urusan dunia bersungguh-sungguh, manakala urusan Allah dilaksanakan seadanya. Allah…Beratnya mendidik nafsu yang sentiasa alpa, susahnya meninggalkan kelaziman yang berakar umbi sekian lama.

Mengenangkan bagaimana terisinya Ramadhan di kalangan Salafussoleh terdahulu, apatah lagi para Sahabah, generasi Rabbani didikan Kekasih Ilahi, terasa jauh benar bagai langit dengan bumi . Setiap detiknya terisi dengan amalan kerinduan seorang hamba kepada Khaliqnya. Tak sampai iman kita agaknya, untuk menghargai kedatangannya dan menangisi pemergiannya. Tak terasa kita hadiah yang disediakan oleh Allah SWT untuk hambanya yang sering lupa.

Walau di mana pun kita tercampak, nilai Ramadhan tetap sama. Tidak ternilai untuk diukur dengan apa yang ada di dunia, dengan peluang kali ini melaluinya lagi. Moga ini menjadi madrasah untuk mendidik diri, mengekang nafsu jasadiah yang tidak pernah padam. Madrasah untuk mendidik diri dan keluarga, juga setiap sahabat seaqidah di luar sana, untuk menghargai ruang tersedia dengan melangkah setingkat lebih tinggi daripada Ramadhan yang telah berlalu pergi...Biarlah Ramadhan kali ini, mampu menjadi benteng pertahanan yang kuat untuk menempuh 11 bulan yang berikutnya.

Namun begitu, jangan pula di kala ini kita menjadi hamba kepada Ramadhan. Mengumpul segala kebaikan dan kebajikan semata-mata kerana ianya bulan yang mulia. Akan tetapi setelah Ramadhan berlalu, semuanya turut sama pergi. Tiada lagi sedekah, tiada lagi, tadarrus dan tadabbur, tiada lagi nawafil yang menghias diri... hilang di telan bulan. Semoga kita terdidik, menjadi hamba kepada Pemilik Ramadhan Kareem...

Kasihnya Rasulullah pada kita, memberi pesan hingga ke hujung hayat Baginda. Kasihnya Allah SWT pada kita, membuka seluas-luasnya pintu Rahmat dan Rahim tanpa berhajat balasannya. Cukuplah itu sebagai penggerak, untuk kita menuju ke arah redha dan cintaNya….Allah Rabbul Jalil…

Salam Ramadhan.

ummu Balqis.