Saturday, 29 January 2011

I don’t care….


Mengikuti kelas Bahasa Inggeris anjuran WEA buat kali kedua di Lampeter memberi pengalaman yang berbeza bagi saya. Kelas secara percuma ini berjalan selama 8 minggu memberi peluang untuk saya mengenali rakan-rakan dari Korea, Hungary, Turki, Amerika Selatan dengan lebih dekat. Bilangannya tidak ramai, cukup untuk memberi ruang untuk saya dan rakan-rakan sekelas mempraktikkan apa yang dipelajari dengan selesa.

Kelas diadakan 2 kali seminggu, selama 5 jam sehari. Aktiviti yang disediakan lebih berbentuk perbincangan memberi peluang untuk peserta memberanikan diri mengolah ilmu yang diperolehi dengan lebih efektif. Insya Allah, sangat berguna untuk saya sebagai motivasi diri untuk bekalan diri menabur bakti dalam bidang yang sangat saya cintai apabila pulang nanti.

Setiap kali kelas berjalan, tutor, Mr Cutler sentiasa membawa topik yang menguji kemampuan diri samada dalam bidang pengetahuan semasa, politik dan juga agama. Orangnya sangat terbuka dan suka berkongsi idea terutama tentang topik semasa dan amalan beragama. Dengan kemampuan berbahasa Inggeris yang terhad, tercabar juga rasanya apabila diajukan persoalan. Tersangkut-sangkut saya cuba berbahasa Inggeris. Nampaknya bukan saya seorang yang begitu, kalau tidak, takkan mereka mengikut kelas ini. Betul tak?

Ini jugalah yang membakar semangat saya untuk terus mengikuti kelas ini lagi. Sekurang-kurangnya, melalui perbincangan ini, timbul kejernihan pandangan mereka terhadap Islam itu sendiri. Alhamdulillah, selepas sesi yang lalu, segelintir peserta yang pada mulanya agak sinis, mula bersikap lebih adil dan terbuka. Keyakinan diri saya pun ada sedikit peningkatan berbanding sesi yang lalu.

I don’t care…

Dalam satu perbincangan, satu topik yang agak kontroversi diutarakan oleh Mr Cutler, iaitu:

“Should gay couples be able to marry?”

Subhanallah….. Memang betul-betul kontroversi isu ni.

Namun saya tidak boleh cepat melatah. Mendengar pandangan orang lain dengan tenang memberi ruang untuk saya melihat sejauh mana pandangan kehidupan beragama di kalangan masyarakat di sini.

“ I don’t agree because it is a sin to God” kata Grace, rakan berbangsa Korea beragama Kristian yang mana suaminya adalah penceramah di gereja.

“I don’t care, as long as they don’t do anything in front of public or my children. They have freedom to do anything” kata Barbara, rakan dari Hungary dengan santainya.

Bukan saya saja terkejut. Grace pun sama. Tergamam.

“Are you Christian?” Tanya Grace kehairanan.

“Yes, but I haven’t practicing it and never go to church since I was 14th years old” Tambah Barbara.

Oh… pandangan Barbara mewakili sebahagian besar masyarakat Kristian hari ini, walaupun ada segelintir yang menentang arus perjalanan masyarakat semasa. Betapa rosaknya dunia… Selagi mana musibah tidak menyapa diri dan keluarga, apa yang berlaku di sekeliling bukanlah perkara yang perlu diambil kira.

“What about you, Zarihan? I know your opinion is different.” Tanya Mr Cutler dengan penuh minat.

Dengan kemampuan yang sangat terhad, saya cuba menyusun kata-kata yang mudah disebut dan juga mudah difahami. Bermula dengan menyatakan pendapat bahawa perbuatan tersebut adalah di luar sifat tabi’ei manusia, sedangkan makhluk lain pun boleh membezakan jenis pasangan mereka, inikan pula manusia yang mempunyai akal fikiran. Mr Cutler dan beberapa orang rakan kelihatan mengangguk setuju.

Kemudian, barulah saya memberi sedikit penjelasan berdasarkan Islam. Oleh kerana asas pegangan hidup saya adalah beragama, dan Islam melarang sama sekali perbuatan yang boleh merosakkan, bukan hanya kepada diri sendiri, malah merangkumi keluarga dan masyarakat keseluruhannya.

Grace tersenyum. Mungkin ada nilai yang sama dikongsi agaknya.

Indahnya JalanMU…..

Tanpa membawa hujjah al-Quran dan Hadithpun, pendapat saya mudah diterima akal mereka. Masing-masing kelihatan cuba menganalisa apa yang cuba saya utarakan. Sememangnya Islam selari dengan fitrah kejadian manusia.

Setinggi kesyukuran dipanjatkan Ya Allah.. kerana dikurniakan hati yang dapat melihat kebenaranMu, lidah yang mengakui keEsaanMu dan anggota badan yang melaksanakan tuntutan pengabdian kepadaMu…. Moga ini menjadi jalan yang akan aku lalui hingga ke akhir hayat ini…

Hanya Allah Matlamat Hati Ini.
Ummu Balqis.

No comments:

Post a Comment